Prune uscate - reteta

Prune uscate - reteta

Prunele conțin foarte multe vitamine. Iar în forma uscată sunt bogate în minerale și conțin mult fier.

Ingrediente:

  • 5 kg prune
  • acid citric

Cel mai des se folosesc prunele “Vengherca”. Dar după dorință, se poat folosi și alte soiuri. 
Curățim de codițe și spălăm bine prunele, după care le lăsăm timp de 20 de minute în apă clocotită. În apă prealabil dizolvăm acidul citric în proporție 5 g la un litru de apă. Scoatem fructele și le lăsăm să se usuce bine, iar apoi le punem în uscătorul de legume. 
În uscător, prunele sunt cel mai bine de pregătit în câteva etape, unde de fiecare dată mărim temperatura. În prima etapa uscăm prunele 4-5 ore la temperatura de 400 C, pâna când coaja prunelor se va încreți. Apoi prunele le intoarcem pe gratie și le lăsăm puțin să se racească. A doua etapă de uscare are loc timp de 5 ore la o temperatură de 700 С.  Dupa care, urmează din nou răcirea acestora. Și ultima etapă este de durata a 5 ore la o temperatură de 750 С. 
Prunele uscate trebuie să fie moi la atingere, la presiune nu trebuie să curgă suc din ele, iar culoarea să fie lucioasă și neagră.