Cum sa alegem o cafetiera?

   O ceasca de cafea va poate revigora diminetile sau colora rutina de la serviciu. Unicul lucru care poate care poate insa stirbi din savoarea unei cafele la ibric este timpul ei de preparare sau un aragaz murdarit.  In acest caz,  nimic nu poate fi mai util decat o cafetiera buna. Desi pare o alegere banala, iubitorii de cafea sunt pusi in fata unei varietati coplesitoare de masini de facut cafea si din acestea, recurg mai multe optiuni: cafetiere cu picaturi , moka pots, espressoare, cu capsule, combinate si french press.

Cafetiere filtru 

   Cele mai populare sunt cafetierele  filtru, care functioneaza in modul urmator: apa este fiarta pina la temperatura de 90-95 grade in interiorul unui mic boiler, dupa care este picurata peste cafeaua macinata dintr-un suport special. Rezultatul se acumuleaza in bolul amplasat sub recipientul cu cafea. Un criteriu important la procurarea unui aparat de facut cafea prin picurare este capacitatea acestuia, pe care producatorii o indica in umarul de cesti mari si mici (de exemplu, 10/15) sau in litri (de obicei, intre 1,0 l si 2,0 l). Exista si modele de cafetiere Bosch la care nivelul apei este vizibil din ambele parti.

    La acest tip de cafetiere se utilizeaza filtre din hartie sau permanente. Filtrele de hartie sunt utilizabile doar o data si pot fi cumparate in orice supermarket, iar cele permanente sunt confectionate din plastic sau metal si sunt proiectate doar pentru un anumit model de cafetiera. Un exemplu excelent pentru pretul sau este masina de cafea Electrolux  EKF3230, care este avantajata de:
- capacitatea de pregatire a 14 cesti de cafea, ceea ce face din acest model o optiune perfecta pentru oficiile cu multi lucratori, economisind timpul, numarul de filtre utilizate si energia electrica; 
- sistemul anti-picurare, care va pemite sa retrageti cana inainte de finalizarea pregatirii cafelei, evitand  riscul de a va frige;
- functia de oprire automata care deconecteaza aparatul de cafea dupa 2 ore, daca nu este folosit. Cu aceasta optiune nu trebuie sa va mai faceti griji in caz ca ati uitat aparatul pornit si astfel, veti obtine un sentiment de siguranta, dar si o economie de electricitate.

Cafetiera moka

   Espressorul moka este o solutie casnica care utilizeaza o cafetiera din aluminiu. Aceasta este formata din 3 componente: un rezervor pentru apa amplasat in partea de jos care se plaseaza direct pe plita electrica sau flacara aragazului; o parte de mijloc in care este depozitata cafeaua macinata si care are rolul de filtru si o parte superioara unde se colecteaza bautura de cafea rezultata. Procedeul de pregatire seamana cu cel al infuziei, iar cafeaua obtinuta este mai tare decat un espresso, dar mai putin cremoasa. Acest tip de preparare este preferat de peste 90% din gospodariile italienesti care isi incep ziua cu un soc de energie oferit de aceasta bautura intr-o ceasca de 30 ml. Acest tip de cafetiera se intalneste si sub denumirea de moka pot, cafetiera percolator, ibric sau cafetiera italiana. Popularitatea acestor aparate se datoreaza, nu in ultimul rand, si faptului ca sunt cele mai ieftine cafetiere.  Daca sunteti adeptul deciziilor simple si eficiente, atunci puteti opta pentru un ibric clasic Calve 1520. Produs din aluminiu alimentar si cu maner din material plastic rezistent la caldura, acesta poate fi utilizat atat pe pe aragaz, cat si plita electrica sau vitroceramica. Ceea ce il avantajeaza in comparatie cu alte modele este posibilitatea de a fi curatat in masina de spalat vase.

   Avantajele  unei cafetiere moka:
    este simpla in utilizare; 
    poate fi curatata sub jetul de apa sau in masina de spalat vase.
    nu presupune cheltuieli de mentenanta inalte : inelul  filtru trebuie schimbat doar o data pe 1 an ;
    necesita o investitie foarte redusa, in comparatie cu un espressor de cafea.
    ocupa putin spatiu, avand diametrul unei cani.
    poate fi luat si in excursii: se aseaza direct pe gratar.

Cafetiere espresso

 

 Espressorul este un tip de cafetiera profesionala conceput special pentru a obtine cafeaua de tip espresso intr-un interval scurt de timp. Cafeaua se prepara prin trecerea fortata, sub presiune, a apei fierbinti, printr-o pastila compacta de cafea macinata fin. Prepararea cafelei dureaza aproximativ 30 secunde, insa acest interval de timp poate fi  mai mic sau mai mare in functie de gradul de macinare a cafelei si cantitatea de cafea dorita.

    Un espressor de cafea din segmentul electrocasnicelor premium este cafetiera Jura XF 50 care imbina functionalitatile avansate cu aspectul modern. Chiar daca pretul pentru espressoarele Jura nu este unul mic, in spatele acestuia sta o calitate cu adevarat exceptionala. Astfel, aparatul poate regla temperatura de preparare, programa taria cafelei, memora setari individuale, utiliza timer de deconectare, afisa starea de mentenanta si multe altele. In plus, designul simplu si compact al acestei masini se va integra maiestuos si discret in orice incapere.

 

 

Cafetierele combinate

 

   Acestea reprezinta niste aparate 2 in 1 care imbina filtrul de cafea si espressorul. O astfel de cafetiera va fi pe placul iubitorul cafelei pregatite dupa ambele metode. Pe langa universalitatea lor, aceste masini sunt destul de compacte, insa necesita o ingrijire speciala pentru fiecare sectiune. Avantaje principale ale aparatelor de facut cafea combinate sunt calitatea inalta a cafelei rezultate; timpul scurt necesar pentru preparare si economisirea boabelor de cafea. O varieanta ideala atat pentru casa, cat si pentru oficiu este cafetiera Delonghi BCO 260 CD cu care puteti gati espresso sau cappuccino simultan cu o cafea la filtru. Aparatul este dotat cu sistema anti-picurare, plita ce mentine cafeaua calda, si sistem de capuccino  prin care se obtine o crema de lapte densa.

 

Cafetiera french press

   Cafetiera french press, care mai este numita si presa de cafea nu este atat un aparat, cat un vas pentru obtinerea infuziei de cafea. Procesul de preparare este foarte simplu:  in vasul cilindric de sticla se toarna apa fierbinte de 90-95°C peste cafeaua macinata, vasul se inchide cu capac si se lasa pentru cateva minute. Dupa aceasta, tot ce trebuie sa faceti este sa apasati incet tija metalica cu dispozitiv filtrant, care va retine zatul de cafea pe fundul vasului. 

   Avantajele utilizarii cafetierei cu piston:
-    cafeaua se prepara in timp relativ scurt;
-    metoda de preparare este simpla;
-    este cea mai ieftina cafetiera fata de celelalte modele.
   Dezavantaje:
-    bautura obtinuta nu are un gust la fel de intens ca cea obtinuta prin espressor sau ibric;
-    inainte de a turna apa in presa trebuie sa fierbeti apa separat;
-    prepararea cafelei nu poate fi incredintata copiilor, deoarece presupune contact direct cu apa clocotita.

   Pe site-ul SmadShop.md puteti procura un infuzor de cafea Berghoff  la un pret si functionalitate excelenta. Cafetiera din inox si sticla rezistenta la temperaturi de pina la 120°C cu capacitatea de 1l poate fi utilizata si pentru prepararea infuziei de ceai.

   Dupa cum vedeti, exista un sortiment impresionant de tehnica care se pliaza necesitatilor dumneavoastra. In magazinul nostru online, puteti gasi in vanzare espressoare de la cei mai notorii producatori din domeniu: Saeco, Jura, Gaggia, Krops, DeLonghi, Bosch, Kenwood, Zelmer si altii.