Cum sa alegem corect incubatoarele?

 

   Incubatoarele sunt masinarii folosite la scoaterea puilor de pasare, in cazul in care nu exista o “mama naturala”, care sa le ofere conditiile de care au nevoie: caldura, umiditate, atentie.


   In general primavara este sezonul cel mai potrivit cand puii de gaina, prepelita, rata, curca etc., sunt la mare cautare de crescatori sau in cele mai multe cazuri de cumparatori, si atunci cea mai buna cale pentru o afacere de acest gen, incubatoarele de oua sunt binevenite.


   Incubatoarele in mare parte se gasesc pe tot teritoriul Moldovei, de diferite tipuri, marimi, asa ca va trebui va alegeti unul care se va potrivi perfect cu necesitatile dumneavoastra.


   Daca iti doresti un incubator ieftin atunci el va fi si mai mic, si in nici intr-un caz nu va fi bun pentru o afacere, in acest caz il poti achizitiona strict pentru gospodaria ta.


   In cazul in care ai intentii de a-ti deschide o afacere atunci cu siguranta o sa ai nevoie de unul mai mare, si poate chiar mai multe. Ganditi-va la marimea incubatorului pe care doriti sa il achizitionati, ele sunt de marimi diferite, cu un nivel sau chiar multietajat.

 

  Tipuri de incubatoare


   Pe piata de desfacere a Moldovei exista 2 tipuri generale de incubatoare de oua ce pot fi clasificate in functie de capacitate, caracteristici tehnice etc., si cele mai populare sunt cele manuale si cele automate.

   

   Incubatoarele manuale sunt tipul de aparate mult mai mici, sa zicem modele mai vechi, care de cele mai multe ori se folosesc in gospodariile private. O principala caracteristica a acestor  aparate sunt ca in procesul de incubare a oualor totul se face cu miina, sau mai bine zis in mare parte procesul de lucru este fizic, si anume se vor intoarce ouale de pe o parte pe alta cu miina, la fel si schimbarea temeperaturii se va face cu mine. Nu am putea spune ca nu este un incubator bun ci din contra, are in final acelasi rezultat, dar, evident cu mai multa munca fizica si cu un grad de responsabilitate  mai mare.

 

   La acest capitol vom adauga ca pretul mic este factorul principal, si in momentul in care ai necesitate pentru gospodaria ta de un asa gen de aparat atunci incubatorul  manual este cea mai ideala solutie si recomandabil de toti specialistii in domeniu. Incubatoarele de oua manuale dispun de un singur nivel, de un termometru pentru masurarea temperaturii din interior, in concluzie, economisitor.

  

   Incubatoarele automate sunt la mare cautare. Aparatul automatizat are o serie de avantaje in comparatie cu cel manual si acestea sunt:

 

  • Asigura reglarea automata a temeperaturii si umiditatii necesare a dezvoltarii embrionice a oualor;
  • Intoarcerea automata a oualor la 180 gr. C;
  • Este dotat cu un sistem  automat de dezinfectare.

 

   Toate aceste caracterisitici enuntate ofera 95-99% a unui rezultat dorit.


   Ca marimi, incubatoarele automate sunt diferite, unele dintre ele au o capacitate medie de 90 de oua iar altele ajung si pina la 9000 de oua, dar aici trebuie sa avem in vedere ce fel de oua vom pune, va imaginati ca marimea dintre oua difera de la o specie de pasare la alta specie, nu se va compara un ou de prepelita cu un ou de gasca sau de strut, asa ca cantitatea  de oua  pe care o veti introduce  in incubatoare va oscila de la o specie la alta, si o sa va dau un simplu exemplu cum ar fi: intr-un incubator de oua automat care dispune de capacitate medie de 160 kg, vor incapea – 840 oua gaina, 2800 de prepelita, 112 oua de strut etc.

 

   Incubatoare de oua - сaracterisitici tehnice


   Pentru ca ouale sa se dezvolte cum trebuie, este necesar  sa iti alegi incubatorul de oua mai performant si totodata va recomandam sa stabiliti si bugetul pe care doriti sa il investiti. Aparatele performante va vor da rezultatele dorite si afacerea dumneavoastra va fi prospera.


   Incubatorul va functiona in incaperea cu aer proaspat, dar sa fie protejata de curent puternic, sursa de caldura apropiata, razele solare, la o temperatura 15-25 grade Celsius. Placa mesei pe care va fi asezat incubatorul sa fie cel putin 50 cm de la podea pentru a nu patrunde curenti de aer rece.


   Racordarea la retea. Incubatoarele functioneaza de la retea normala, cu curent electric alternativ 230V, 50 Hz.


   Sistemul de reglare a temeperaturii dispune de o sonda  de masura, de afisare si reglare. Afisajul termostatutului este amplasat in partea de sus a aparatului, iar LED-urile semnaleaza starea de pornire a iesirilor.


   Reglarea temperaturii se poate face conform instructiunilor care se ofera suplimentar, si va rugam sa le cititi foarte atent in caz ca nu ati mai avut de a face cu un incubator de oua.


   Racirea autoamata dispune de un buton separat  si poate regla diferenta  de temperatura la contopirea treptei frigorifice si anume vom porni ventilatorul de racire a aerului automat, se va aprinde LED-ul de racire, si va functiona pina va scadea la temperatura necesara.


   Intoarcerea automata. La contopirea intrerupatorului de functionare a incubatorului se porneste instantaneu mecanismul de intoarcere si va functiona continuu pina la dezlegare. Mecanimul de intoarcere face o rotatie la 2 ore.


  Regulator de securitate. Daca in priza se va include o ramificatie T si prin aceasta se va conecta o sonerie de alarma, atunci la pornirea racirii sau in cazul ridicarii valorii temperaturii, aceasta va  semnaliza.


   Temperatura este paramentrul cel mai important, influenteaza in mod decisiv procesul de incubare. Temperaturile recomandate la pornire 37.8 grade Celsius, la pre-ecloziune 37.2 grade Celsius. La incubarea oualor de strut 36.3 grade Celsius. Neaparat sa se foloseasca un termometru pentru controlarea intregului proces.


   Continutul de umiditate. Ouale au in legatura lor cu mediul exterior, coaja, prin intermediul ei se desfasoara si unele procese cum ar fi schimbarea aerului si schimbarea umezelii. Puterea de circulatie a aerului si nivelul de umiditate determina pierderea  de umidatate a oualor. Continutul de umiditate se masoara cu asa numitul higrometru.


   Pentru a asigura intregul proces de ecloziune in special in partea umiditatii aerului , care trebuie sa fie cel putin de 70%, se vor aseza tavite cu apa in plus.


   Racirea si ventilatia. Dupa incalzirea incubatorului si introducerea oualor se va inchide complet gura de aerisire. Dupa circa 4 zile se deschide gura de aerisire pentru cateva zeci de minute pentru o racire tehnologica, si tot asa procesul se repeta la un interval fix de zile.


   Functionarea continua. Utilizand incubatorul  cu o functionare permanenta se poate realiza cu un consum redus de energie.


   Cu aceasta procedura este important sa tineti cont ca tavitele cu oua sa ajunga in mod continuu de jos in sus si respectiv de sus in jos deoarece in interiorul incubatorului este mai cald in parte de sus, si respectiv, temeperatura este mai scazuta in partea de jos a aparatului.


   Functionarea in mod continuu trebuie intrerupta  din cand in cand  pentru a curata si dezinfecta incubatorul de oua.


   Pentru a va determina  alegerea pe care doriti sa o faceti  in privinta unui incubator performant dorim sa va specificam care sunt beneficiile lor si de ce anume ar trebui sa alegem un incubator modern:

  • Dispune de controlul temperaturii si al umiditatii;
  • Intoarcerea automata a oualor;
  • Controlul oxigenarii oualor;
  • Alarme pentru praguri superioare si inferioare pentru temperatura si umiditate;
  • Siguranta maxima in exploatare;
  • Lazi de ecloziune din plastic;
  • Usor de intretinut si utilizat.

  In magazinul nostru online puteti comanda incubatoare la cele mai mici preturi in Chisinau cat si in toata Moldova.