Cum alegem un aparat de facut iaurt?

   Aparatul de facut iaurt poate deveni un ajutor de neinlocuit in bucatarie, mai ales pentru acele persoane care doresc sa consume produse alimentare cat mai naturale cu putinta. 

Caracteristici ale aparatului de facut iaurt de casa

   Aparatele de facut iaurt vin in diverse culori, modele, cu diferite capacitati si caracteristici, insa principiul de functionare este acelasi pentru majoritatea din ele. In esenta, aparatul de preparare a iaurtului reprezinta un termostat mic care are rolul de a mentine o temperatura constanta de aproximativ 37 de grade. Majoritatea modelelor contin un set de sticlute cu capacitatea de 150-200 ml (6-8 bucati) in care se prepara iaurtul, dar sunt si aparate dotate cu un singur vas mare. Inainte de a efectua cumparatura, este bine sa determinati pentru cate persoane intentionati sa gatiti. Daca aveti o familie numeroasa, vor fi de preferat aparatele cu mai multe recipiente mici, pentru ca fiecare sa isi poata lua portia sa, in loc sa scoata de fiecare data vasul de 1-2 litri. Daca insa veti folosi aparatul doar pentru o persoana sau doua, va puteti limita la un singur vas. In fine, totul depinde de preferintele fiecarui. 

   Recipientele propriu-zise pot fi din sticla sau plastic. Acesta din urma poate elibera substante nocive in procesul de incalzirii vasului, de aceea este de dorit sa evitati folosirea sa. Majoritatea iaurtierelor sunt echipate cu un singur regim de gatire, dar exista si aparate cu multiple regimuri. La acestea puteti regla si temperatura, in functie de fermentul pe care il folositi. Unele iaurtiere au si un timer care va ajuta sa programati timpul desinestatator. Acest aparat consuma putin curent, avand o putere intre 8 si 14  W, ceea ce este suficient pentru a mentine o temperatura constanta ore in sir.

   Pretul la aparatul de facut iaurt  poate varia intre 200 de lei pina la cateva mii, in functie de functiile suplimentare cu care este dotat.

 

Cum pregatesc iaurtul de casa

​   Aparatul de facut iaurt asigura coacerea bacteriilor de acid lactic la o tempeatura constanta. In functie de tipul aparatului utilizat, se poate alege o metoda de pastrare a laptelui la o temperatura de 37-42 grade Celsius, temperatura considerata ideala pentru fermenti.

    Retea iaurtului de casa pregatit in iaurtiera sunt destul de simple. Pentru inceput, trebuie sa incalziti laptele pina la o anumita temperatura, insa fara a-l fierbe. Dupa aceasta, latele se raceste pana la 35-40 de grade si in el se adauga iaurt natural sau fermenti speciali care pot fi gasiti in farmacie. Apoi, laptele se pune in aparat unde se tine pe o perioada de 4-12 ore. 

    Daca doriti sa adaugati si alte ingridiente pe placul dumneavoastra, cum ar fi zaharul sau fructele, este recomandat sa nu o faceti inainte de fermentarea iaurtului. Laptele este un mediu prielnic pentru microorganismele patogene care se hranesc cu componentele din lactate. Spre exemplu, zaharul are proprietatea de a declansa dezvoltarea drojdiilor, iar fructele activeaza microflora de putrefactie. De aceea, cel mai bine ar fi sa le agauti inainte de consumarea iaurtului.