Avantajele cuptorului cu convectie

Cuptor convectie

 

   Producatorii contemporani isi doteaza cuptoarele cu tot mai multe functii, fapt care sporeste considerabil preturile unor asemenea articole. Desi, asa cum arata experienta, unele posibilitati si functii sunt absolut inutile.

   Sa incercam sa ne clarificam pentru ce este necesara convectia la cuptor si daca este cazul sa achitam bani in plus pentru ea. Deoarece, un cuptor electric cu convectie costa cu 15 – 20 % mai scump decit un model analogic lipsit de asemenea functie. 

 

Avantajele a cuptorului cu convectie

 

   Convectia presupune miscarea fortata a aerului in interiorul cuptorului. Fluxul maselor de aer, creat de ventilator (de regula, acesta este montat in partea posterioara), permite amestecarea aerului rece si cald, iar in acest fel se produce distribuirea uniforma a caldurii pe tot interiorul cuptorului. Indiferent de distanta de la elementul incalzitor, temperatura va fi practic aceeasi in orice punct al cuptorului. 

   Pentru a intelege ce inseamna convectia in cuptor si pentru ce este necesara, haideti sa examinam mai detaliat constructia cuptorului.

   In majoritatea absoluta a modelelor, elementele incalzitoare sunt amplasate in partea de jos si de sus a cuptorului.  Exista unele modele din clasa lux in cazul carora sursa de caldură este montata pe toate directiile cuptorului, cu exceptia usii. Insa, chiar si o asemenea constructie nu asigura uniformitatea distribuirii temperaturii pe tot interiorul cuptorului.  

   Intii de toate, trebuie sa retinem faptul ca elementele incalzitoare nu pot avea aceeasi capacitate, iar cu timpul aceasta va ceda din cauza uzurii. Totodata, reducerea capacitatii se va produce diferit. Acest lucru va duce la faptul ca diferenta intre cantitatea caldurii, emisa de sus si de jos, va fi tot mai mare. Respectiv, bucatele se vor coace prin parti cu intensitate diferita. Si daca pe o parte mincarea va fi gata, pe cealalta parte – va mai avea nevoie de coacere.

   Situatia se inrautateste daca la cuptor sunt puse, concomitent,  doua tavi. In acest caz distribuirea caldurii pe interior devine foarte neuniforma. Pentru ca tava reprezinta in sine un baraj firesc, care, pe de o parte, ingradeste distributia caldurii, iar pe de alta parte, o absoarbe.  De aceea, temperatura intre tavi va fi considerabil mai mica comparativ cu temperatura din partea de sus si de jos a cuptorului.  

 

Avantajele convectiei in cuptor 

 

   Utilizarea convectiei ofera un sir de avantaje: 

 

   ✔️ Bucatele se coc uniform din toate partile, respectiv, se coc uniform toate ingredientele. Nu este necesar sa schimbati tavile cu locul, aluatul se coace uniform pe toate partile si in profunzime. 

   ✔️ Daca se respecta tehnologia, copturile nu se vor arde, aluatul creste bine. 

   ✔️ Procesul de preparare ocupa mai putin timp, inclusiv, din contul reducerii timpului necesar pentru infierbinatarea  cuptorului. 

   ✔️ Reducerea timpului necesar pentru gatit permite economisirea energiei electrice. 

   ✔️ Din contul cresterii intensitatii prepararii, in procesul de gatire si formare a crustei de carne si peste se pierde mai putina apa, iar produsele ramin suculente.  

   ✔️ Utilizarea convectiei permite utilizarea unei cantitati mai mici de ulei. 

   ✔️ Prepararea mai multor copturi din contul utilizarii mai multor tavi fara a se reduce calitatile gustative. 

   ✔️ Puteti obtine o crusta crocanta. 

   ✔️Aveti posibilitatea de a prepara bucati mari de carne si peste si altele. 

 

   Schimbind temperatura de infierbintare, convectia va permite sa incalziti bucatele sau sa dezghetati produsele. In afara de aceasta, cuptorul electric cu convectie poate fi utilizat pentru pregatirea fructelor uscate, de asemenea, puteti usca in el ierburi medicinale, coji de lamii sau portocale. 

   Unele modele, cu dimensiunea mare a cuptorului, sunt dotate cu doua ventilatoare. Pentru aceasta varianta ar fi bine să opteze cei care coc in scop comercial in volume mai mari. 

 

 

   Prepararea bucatelor intr-un cuptor cu convectie

 

   In continuare urmeaza sfaturi utile pentru prepararea bucatelor in cuptoarele cu convectie. 

 

   ❗ Conectarea concomitenta a elementelor incalzitoare de sus si de jos – varianta universala, este regimul lent care formeaza convectia fireasca. De regula, infierbintarea de jos este mai intensa, de aceea, exista, totusi, riscul prepararii neuniforme a bucatelor. In ciuda acestui fapt, puteti prepara checuri si alte bucate din peste, carne de pasare sau porc.

   ❗ De asemenea, puteti prepara biscuiti, legume, piine. Acest regim se potriveste pentru prepararea bucatelor in vase din sticla sau aluminiu. Coaceti in forme mici sau oale. In linii generale, regimul incalzirii de sus si de jos, unde ultimul prevaleaza, se potriveste pentru bucatele care necesita formarea rapida a crustei.

   ❗ Regimul de activizare a elementelor incalzitoare de sus si de jos in combinatie cu ventilatorul, este necesar pentru prepararea uniforma a bucatelor – partea interioara si exterioara. Acest lucru este foarte actual in cazul portilor mari din tavi. 

   ❗ Daca trebuie sa preparati o bucata mare de carne sau bucate cu o multime de ingrediente, regimul convectiei este obligatoriu.

   ❗ Regimul convectiei nu este necesar la prepararea bezelelor si omletelor.  Se recomanda combinarea elementului incalzitor de sus si convectiei atunci cind se necesita prepararea uniforma si formarea crustei. Se recomanda prepararea bucatelor in forme mici. 

   ❗ Infierbintarea de sus se numeste diferit, in functie de model. Spre exemplu -  incalzire infrarosie, grill sau  barbeque. In cuptorul cu convectie puteti gati bucate in vase din diverse materiale, este populara fonta, sticla si ceramica. 

 

   Ne-am clarificat ce presupune convectia, la ce ne trebuie si in ce cazuri putem sa facem uz de ea. Speram ca sfaturile noastre v-au fost utile si acum stiti, cu siguranta, daca aveti nevoie sau nu de un cuptor cu convectie. 

   In magazinul nostru online puteti procura un cuptor cu convectie in Moldova la pret avantajos. Dispunem de o varietate larga de cuptoare electrice cu convectie in Chisinau. Calitate garantata de la cei mai renumiti producatori. Cu noi aveti posibilitatea sa procurati un cuptor convectie in rate si beneficiati de livrare gratuita in toata tara.